NOS SportAangepast

Buchli vierde op WB keirin

Op de baan waarop Matthijs Buchli vorig seizoen zijn eerste wereldbekeroverwinning behaalde, is hij dit weekend net naast het podium geëindigd op de keirin. De Noord-Hollander eindigde in het Mexicaanse Aguascalientes als vierde in de tweede WB-wedstrijd van deze jaargang.

De onderlinge verschillen in de finale waren bijzonder klein. Vijf renners kwamen binnen één tiende van een seconde over de finish. Matthew Crampton sprintte naar de overwinning, zijn eerste wereldbekerzege in vier jaar. Achter de Brit werden Tobias Wächter uit Duitsland en de Australiër Shane Perkins tweede en derde.

Records sneuvelen

Dat de wielerbaan van Aguascalientes tot de snelste ter wereld behoort, bleek andermaal op de kilometer tijdrit, waarop vele records sneuvelden. Zo bracht Hugo Haak het Nederlands record op het niet-olympische nummer tot 58.446, een gemiddelde snelheid van ruim 61,5 kilometer per uur. Hij was daarmee een van de vijf rijders die onder het twaalf jaar oude wereldrecord van Arnaud Tournant (58.875) doken.

Regerend wereldkampioen François Pervis pakte het goud in 56.303 (gemiddeld 63.939 kilometer per uur) en dat was voor de Fransman het tweede wereldrecord van het weekend. Gisteren verbeterde Pervis al de mondiale toptijd op de prestigieuze 200 meter met vliegende start. De Duitsers Maximilian Levy en Joachim Eilers eindigden vannacht als tweede en derde op de kilometer. Haak werd vijfde.

Onklopbare Vogel

Bij de vrouwen bracht Elis Ligtlee in de kwalificatie voor het sprinttoernooi het Nederlands record op de 200 meter tot 10.640. Het negentienjarige talent strandde in de kwartfinales tegen de Britse Jessica Varnish en eindigde als zesde.

Kristina Vogel lijkt onklopbaar dit seizoen. Net als bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Manchester vorige maand, won de 23-jarige Duitse na de teamsprint (met Miriam Welte) en de keirin, ook het individuele sprinttoernooi. In de finale rekende ze tweemaal vakkundig af met de regerend olympisch kampioene Anna Meares uit Australië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl