NOS NieuwsAangepast

Rel bij Nederlands bezoek Israël

Nederland heeft een deel van het programma van het bezoek van premier Rutte aan Israël omgegooid. De feestelijke ingebruikname van een containerscanner op de grens van Israël en Gaza ging niet door.

Nederland heeft de scanner betaald. Israël weigert de scanner te gebruiken voor goederen die van de Gaza-strook naar de Westelijke Jordaanoever gaan, en vice versa. Daar is Nederland boos over.

De aanpassing aan het programma zou al eerder gedaan zijn, maar is nu pas naar buiten gekomen.

Israëlische militairen

Minister Timmermans zou vanochtend de oude stad van Hebron bezoeken in de Palestijnse gebieden. Ook daarover is onenigheid.

Israël wilde dat Timmermans daarbij begeleid zou worden door het Israëlische leger. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken was het daarmee oneens, waardoor het bezoek niet doorging.

Dat was weer tegen het zere been van de Palestijnen. Die vinden dat Israël daarmee zijn zin heeft gekregen.

Timmermans zei dat de Noorse en Duitse minister ook geen Israëlische militairen in hun gevolg hadden bij een eerder bezoek.

Eerder afgeblazen

De bedoeling van Nederland met de containerscanner was, dat de scanner de handel tussen de Palestijnse gebieden zou stimuleren.

Een Israëlische regeringsfunctionaris zei tegen de Israëlische krant Haaretz dat de Israëlische regering verrast is door de afzegging.

De onenigheid zou volgens Haaretz afgelopen week zijn begonnen. Nederland zegt dat de ceremonie al eerder afgeblazen is.

Volgens correspondent Monique van Hoogstraten wil Nederland in het conflict "altijd de middenweg kiezen". Enerzijds heeft Nederland zorgen over de veiligheid van Israël, anderzijds wil Nederland graag de Palestijnse bevolking helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl