NOS NieuwsAangepast

"Kwart treinen vertrekt te laat"

Eén op de vier passagierstreinen in Nederland vertrekt met een vertraging van één minuut of meer. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een analyse van vijf miljoen vertrektijden.

RTL keek in samenwerking met Treinreiziger.nl naar alle vertrektijden op tachtig stations in Nederland tussen maart en december van dit jaar. Op die stations rijden treinen van Arriva, Connexxion, de Nederlandse Spoorwegen (NS), Syntus en Veolia. In totaal heeft Nederland meer dan 400 treinstations.

Niet meegenomen

Van al deze treinen vertrok volgens RTL Nieuws nog geen 75 procent op tijd. Bijna 15 procent vertrok 1 of 2 minuten te laat. Ruim 5 procent had bij vertrek een vertraging van 3 of 4 minuten en bijna 5 procent vertrok 5 minuten of meer te laat.

Nog eens 1,3 procent van de treinen reed helemaal niet. Die treinen worden volgens RTL Nieuws niet meegenomen in de vertragingsstatistieken van de NS. De NS zegt in een reactie dat deze cijfers wel degelijk worden meegerekend.

"Vertraging inhalen"

In de punctualiteitsafspraken die de NS met politiek Den Haag heeft gemaakt, worden alleen vertragingen vanaf vijf minuten meegerekend. De laatste cijfers zijn van 2012. Volgens de NS reed toen 94,2 procent van de treinen op tijd.

De NS laat verder weten niet naar vertrekvertraging te kijken, omdat het voor reizigers vooral belangrijk is of een trein met vertraging aankomt op een station. "Daarnaast halen veel treinen de opgelopen vertraging bij vertrek onderweg weer in", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl