NOS NieuwsAangepast

Actievoersters Egypte weer vrij

Veertien jonge Egyptische actievoersters hebben lagere straffen gekregen. De islamitische vrouwen waren onlangs veroordeeld tot elf jaar cel voor hun protesten tegen de regering en tegen het afzetten van president Mohammed Morsi.

In hoger beroep verlaagde de rechter de straf naar een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Dit betekent dat de groep snel wordt vrijgelaten.

De aanhangsters van de Moslimbroederschap, de partij van de in juli afgezette Morsi, zaten een maand in voorarrest. Hun veroordeling voor onder meer lidmaatschap van een terroristische organisatie leidde in binnen- en buitenland tot grote ophef.

Godzijdank

''De meisjes kunnen godzijdank naar huis'', zei een advocaat. ''Maar de uitspraak betekent dat ze nog steeds zijn veroordeeld voor de protesten. Dat is onterecht.'' De raadsman stapt naar de hoogste rechter om ook de onvoorwaardelijke celstraf geschrapt te krijgen.

Zeven minderjarige meisjes die eveneens waren veroordeeld voor de protesten op 31 oktober in Alexandrië, kregen ook lagere straffen. Zij waren veroordeeld tot jeugddetentie tot hun 18de verjaardag. Die straf is nu omgezet naar een proeftijd van drie maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl