NOS SportAangepast

Pervis en Meares door barrière

De Franse sprinter François Pervis heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Aguascalientes het wereldrecord verbeterd op de 200 meter met vliegende start. In de kwalificaties voor het sprinttoernooi kwam hij tot 9,347 seconden.

Daarmee doorbrak hij als eerste de barrière van 77 kilometer per uur. Pervis' gemiddelde in Mexico bedroeg 77,030 km/uur.

De 29-jarige Fransman nam het wereldrecord over van zijn landgenoot Kevin Sireau die in mei 2009 in Moskou 9,572 seconden over de 200 meter deed. Daarvoor was het record op het prestigieuze onderdeel twee jaar lang in handen van Theo Bos met 9,772.

Hoogland verdringt Bos

Ondanks de goede kwalificatie en het record bereikte Pervis, vorige maand in Manchester winnaar van de eerste wereldbekerwedstrijd, ditmaal niet het podium van het sprinttoernooi. De winst ging naar Matthew Glaetzer uit Australië die in de finale tweemaal nipt won van de olympisch kampioen Jason Kenny.

Jeffrey Hoogland eindigde als elfde nadat hij in de kwalificaties het Nederlands record van Theo Bos uit de boeken had gereden. De oud-BMX'er kwam tot 9,634 seconden, een gemiddelde van 74,735 km/uur.

Ook Meares naar record

Ook op de 500 meter bij de vrouwen werd het wereldrecord verbeterd. Anna Meares uit Australië doorbrak met 32,836 de 33-seconden-grens. Ze was daarmee 0,174 seconde sneller dan het oude record dat zij in april 2012 in Melbourne had laten noteren.

Regerend Europees kampioene Elis Ligtlee fietste met 33,618 naar een Nederlands record op het niet-olympische onderdeel. Ze werd er zesde mee.

Veldt vierde

Na zijn tweede plaats bij de eerste wereldbekerwedstrijd vorige maand in Manchester wist Tim Veldt ditmaal geen medaille te veroveren op het zes onderdelen tellende omnium. Hij was na de eerste dag, met tweemaal de veertiende plaats op de puntenkoers en de afvalrace, al kansloos voor eremetaal.

Dankzij drie goede onderdelen op dag twee - vierde op de achtervolging, derde op scratch en tweede op de kilometer tijdrit - klom hij nog wel op naar de vierde plaats in het eindklassement.

De zege in Aguascalientes ging naar de Australiër Luke Davison. De Belg Jasper de Buyst, winnaar in Manchester, werd tweede. De Kazak Artjom Zacharov pakte het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl