NOS NieuwsAangepast

Begin tweede Franse Afrika-missie

Honderden Franse militairen zijn aangekomen in de Centraal Afrikaanse Republiek, voor de tweede Franse militaire missie dit jaar in Afrika. De Verenigde Naties hebben ingestemd met de aanwezigheid van 1200 Franse militairen in het land. Eerder dit jaar gingen er Franse troepen naar Mali om daar het regeringsleger bij te staan in de strijd met extremistische moslims.

In de Centraal Afrikaanse Republiek waren al honderden Franse militairen gelegerd.

In het land ontstond chaos toen moslimrebellen daar in maart de macht grepen. Dat leidde tot geweldplegingen over en weer met de christelijke meerderheid.

Geweld in Bangui

Vlak voor de Franse interventie nam het geweld nog eens toe. In de hoofdstad Bangui zouden deze week bijna 200 doden zijn gevallen. De aartsbisschop van de stad zegt dat in de afgelopen nacht 39 mensen zijn gedood.

Een woordvoerder van Amnesty International zegt dat in Bangui gemoord en geplunderd wordt. Franse militairen patrouilleren nu door de stad, die nog lang niet veilig maar inmiddels wel rustiger is.

Sangaris

De militaire missie is vernoemd naar een rode vlinder die in de Centraal Afrikaanse Republiek voorkomt, de Sangaris.

De Franse minister van Defensie Le Drian verwacht dat de missie ongeveer een half jaar zal duren, maar de Centraal-Afrikaanse premier gaat uit van een langere periode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl