NOS NieuwsAangepast

Sjanghai in smog gehuld

In het Chinese financiële centrum van Sjanghai zijn de scholen gesloten en de bouwwerkzaamheden opgeschort omdat de stad getroffen wordt door een ernstige vorm van luchtvervuiling. Het zicht in de stad is nog maar enkele tientallen meters. De skyline van Sjanghai is voor een groot deel onzichtbaar geworden.

Het financiële district van de stad is gehuld in een gele nevel. Er zijn minder mensen op straat, eenderde van de overheidsauto's rijdt niet, en alle sportwedstrijden en vuurwerkshows voor vandaag zijn afgelast.

Sjanghai ligt aan zee en heeft normaal gesproken veel minder last van smog dan de noordelijker gelegen hoofdstad Peking. Het hoogste niveau van vervuiling in China is gemeten in de noordoostelijke stad Harbin.

Smoghai

In Sjanghai werd vandaag ruim 600 microgam fijnstof gemeten per kubieke meter. In oktober werd 1000 microgram gemeten in Harbin.

Op sociale media maken inwoners van Peking zich vrolijk over het feit dat Sjanghai nu ook vaker last heeft van smog. Sjanghai wordt hier en daar nu ook smoghai genoemd.

Greenpeace zegt dat de smog in Sjanghai veroorzaakt wordt door de zware industriële productie in de zuidelijke provincie Zhejiang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl