NOS NieuwsAangepast

Rutte: Mandela uitzonderlijk groot

Premier Rutte vindt de overleden Nelson Mandela een uitzonderlijk groot en wijs man. Hij typeerde Mandela als misschien wel een van de grootste mensen op de wereld.

"Mandela was de man van de strijd tegen de apartheid, maar ook de man die na 27 jaar gevangenschap in staat was in te zetten op verzoening", zei Rutte. Die combinatie maakte hem tot een groot president, misschien wel meer dan alleen van Zuid-Afrika, aldus de premier.

Rutte zei dat veel mensen Mandela eerst alleen kenden van korrelige foto's. Na zijn vrijlating in 1990 werd Mandela een symbool van leiderschap en verzoening en werd hij een bron van inspiratie voor heel veel mensen in de wereld, aldus de premier.

Herinnering

Het zal niet moeilijk zijn de herinnering levend te houden, voegde Rutte eraan toe. Hij hoopt dat Zuid-Afrika doorgaat in de geest van Mandela, want dat land is volgens hem niet af. "Als Zuid-Afrika handelt in zijn geest, maakt men de goede keuzes."

Rutte wees erop dat apartheid een Nederlands woord is, maar "dat Mandela als geen ander wist dat Nederland voorop ging in de strijd ertegen", en dat hij ook snel na zijn vrijlating naar Nederland kwam.

Op de vraag naar zijn mooiste herinnering aan de overleden ex-president, noemde Rutte het moment dat Mandela in 1990 "met geheven vuist en met een glimlach" vrij kwam uit de gevangenis.

Begrafenis

Bij de staatsbegrafenis zal Nederland volgens Rutte "heel goed" zijn vertegenwoordigd, door wie precies is nog niet duidelijk.

Timmermans

Minister Timmermans zei dat het overlijden van Mandela hem heeft geëmotioneerd. "Hij was iemand die me mijn hele politieke leven heeft geïnspireerd." Timmermans noemde het uniek in de wereldgeschiedenis dat iemand bereid is decennia voor zijn idealen in de gevangenis te zitten en dat hij geen wraak neemt als zijn idealen eenmaal zijn gerealiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl