NOS NieuwsAangepast

Hoogste waterpeil westkust bereikt

Het hoge water heeft op veel plekken het hoogste punt bereikt. In Dordrecht stond het water rond 08.00 uur 2.30 meter boven NAP. Een deel van het historisch centrum stond onder water, maar het water is alweer weggetrokken.

Inwoners van de stad konden gisteren zandzakken bij de gemeente ophalen. "Van die mogelijkheid is gretig gebruikgemaakt", zegt een woordvoerster. Via de website van de gemeente worden inwoners op de hoogte gehouden van de situatie.

Ook in Rotterdam liep het water over de kades. Onder meer op het Noordereiland stonden de straten blank. Bij veel huizen kwam het water tot aan de voordeur en op sommige plekken stond het water tot aan kniehoogte. Rond 09.00 uur was de situatie weer normaal, zegt de Veiligheidsregio.

Zeeland

Aan de westkust was rond 04.30 uur vanochtend de hoogste waterstand bereikt. Het water is nu aan het zakken. Meer dan honderd medewerkers van het waterschap in Zeeland zijn vannacht op pad geweest om dijken te inspecteren. Later vanochtend wordt bekend of er schade is aan de dijken, maar volgens de dijkgraaf van het waterschap zal er waarschijnlijk geen sprake zijn van grote schade.

Rond 16.00 uur wordt weer een hoge waterstand verwacht aan de westkust, maar volgens de dijkgraaf zal die zeker niet zo hoog zijn als afgelopen nacht.

Trein- en vliegverkeer

De treinen rijden weer volgens de normale dienstregeling. Gisteren vielen vooral in het noorden van het land de treinen uit, omdat de situatie op het spoor volgens ProRail te gevaarlijk was.

Op Schiphol vertrekken de meeste vliegtuigen ook weer volgens schema.

Veel veerdiensten van en naar de Waddeneilanden varen niet, of volgens een aangepaste dienstregeling. Vanwege het hoogwater kunnen de schepen niet of moeilijk aanmeren.

Schade

Bij verzekeraars zijn enkele duizenden schademeldingen binnengekomen. Volgens het Verbond van Verzekeraars komt het schadebedrag van de storm waarschijnlijk uit op vijf tot tien miljoen euro. Landbouwschade en schade door het hoge water zijn niet meegerekend.

Volgens de verzekeraars zal de schade in elk geval een stuk minder groot zijn dan bij de herfststorm in oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl