NOS NieuwsAangepast

"Een groot licht is uitgegaan"

De Britse premier Cameron heeft in reactie op het overlijden van Nelson getwitterd dat "er een groot licht is uitgegaan in de wereld". De vlag gaat halfstok op 10 Downingstreet, de ambtswoning van de premier.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt Mandela een voorbeeld voor mensen op de hele wereld. "Ook vele jaren in de gevangenis konden hem niet breken of verbitteren. Uit zijn boodschap van verzoening is uiteindelijk een nieuw en beter Zuid-Afrika ontstaan."

De Franse president Hollande zegt dat Mandela geschiedenis heeft geschreven voor Zuid-Afrika en de wereld. Ook na zijn dood zal Mandela vrijheidsstrijders inspireren en mensen vertrouwen geven in gerechtigheid, meent Hollande.

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon roemt de inspiratie die Nelson Mandela mensen heeft gegeven. Hij heeft bewezen dat je iets kun bereiken in de wereld, voor menselijkheid en gerechtigheid, zei Ban Ki Moon.

Volgens de Chinese president Xi Jinping heeft de wereld een staatsman van wereldformaat verloren. Hij prees Mandela's "buitengewone bijdrage aan de ontwikkeling van de onderlinge betrekkingen en het beëindigen van de apartheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl