NOS NieuwsAangepast

Kamerreacties op dood Mandela

Fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben gereageerd op de dood van Mandela.

Zijlstra

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: "Met het overlijden van Nelson Mandela is een groot politicus, maar vooral een bijzonder mens heengegaan. Hij gaf Zuid-Afrika zijn vrijheid terug en was een voorbeeld van een leider in de meest pure en eerlijke vorm".

Pechtold

Ook D66-leider Alexander Pechtold roemt de Zuid-Afrikaanse oud-president. "Hij streed voor vrijheid en won die strijd. Hij vocht tegen de ongelijkheid van de apartheid en won dat gevecht", zei Pechtold. "Mensen met zo'n grote betekenis zijn zeldzaam in de wereldgeschiedenis."

Samsom

Voor PvdA-leider Diederik Samsom was Mandela een voorbeeld. "Ik herinner me het magische moment van zijn vrijlating uit 27 jaar gevangenschap en heb net als de rest van de wereld met grote bewondering gevolgd hoe hij na jarenlange onderdrukking, zonder rancune werkte aan de verzoening van een gespleten land."

Roemer

De fractievoorzitter van de SP linkt op Twitter naar een reactie van SP-boegbeeld Jan Marijnissen. Daarin beschrijft Marijnissen zijn bezoek aan een solidariteitsconferentie in Zuid-Afrika in 1993 waar Mandela ook aanwezig was.

Slob

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie: "Met het overlijden van Nelson Mandela verliest Zuid-Afrika en de wereld een dienend leider. Als geen ander in de recente geschiedenis toonde hij de helende kracht van vergeving en de zegen van verzoening".

Wilders

Geert Wilders reageert kort: "Gecondoleerd Zuid-Afrika met het overlijden van oud-president Nelson Mandela"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl