NOS SportAangepast

Sotsji nog ver weg voor Le Conté

In de schaduw van de Nederlandse bobsleeteams hoopt ook skeletonster Joska Le Conté zich te kwalificeren voor Sotsji. Ze heeft zeven kansen om bij een wereldbekerwedstrijd bij de eerste acht te eindigen. Dat zal nog een hele klus worden.

Het is een dag voor de tweede wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Park City. Een onverwachte rustdag voor de 26-jarige Le Conté. "Dat is wel even wennen, ja. Normaal gesproken doe ik een dag voor de wedstrijd altijd twee trainingsruns en ga daarna de slee prepareren voor de wedstrijd", vertelt Le Conté. "Dit keer heeft de organisatie bepaald dat alleen de bobsleeën de baan op mogen. Dus ik kan een keer rustig sleutelen aan de slee."

"Skeleton is eigenlijk heel veilig"

De 26-jarige Le Conté stapte in november 2006 van atletiek over naar skeleton, de sport waarbij de atleten met het hoofd vooruit op een klein sleetje door het ijskanaal suizen. Met doodsverachting, zo lijkt het. "Dat is een misvatting", bezweert Le Conté. "Skeleton is eigenlijk heel veilig. Omdat wij met ons hoofd vlak boven het ijs scheren, hebben we meer controle dan rodelaars. En als er iets mis gaat, dan krijg ik tenminste geen bobslee van 200 kilogram op mijn nek. Angst heb ik nooit gevoeld, ik geniet juist van de snelheid"

Le Conté bleek talent te hebben. In 2010 voldeed ze al aan de internationale eisen voor deelname aan de Olympische Spelen in Vancouver. De limiet van NOC*NSF, ook toen al een topachtklassering in de wereldbeker, bleek te hoog gegrepen. In 2012 werd ze vijfde bij het Europees kampioenschap. Daarmee verdiende ze de A-status van NOC*NSF.

"Bij skeleton is het ieder voor zich"

Die resultaten kon ze geen goed vervolg geven. Vorig jaar werd Le Conté elfde op het EK en zeventiende in het wereldbekerklassement. Op het WK in januari werd ze 22e. "Joska hangt al jaren tegen de top aan", weet Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse Bob en Slee Bond (NBSB). "Daarom proberen we haar zo goed mogelijk te ondersteunen, ook nadat ze haar A-status kwijtraakte."

Afgelopen zomer trainde Le Conté op Papendal met oud-sprinter Patrick van Balkom. In het World Cup circuit trekt ze op met de Britse ploeg met onder anderen oud-wereldkampioene Elizabeth Yarnold. "De Britse vrouwen zijn absolute wereldtop, daar kan ik veel van leren", bevestigt Le Conté. "Maar skeleton is ook een sport van ieder voor zich."

Slechte start

Le Conté moet het hebben van haar start, maar dat is juist waar het dit jaar knelt. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het olympische seizoen, vorige week in Calgary, eindigde Le Conté teleurstellend in de achterhoede.

"Ik baal daar enorm van", bekent de skeletonster. "Normaal hoor ik met mijn starttijd bij de beste tien, nu was ik twintigste. Deze zomer heb ik veel krachttraining gedaan en ben ik veel sterker geworden. Alleen lukt het niet om de kracht om te zetten in snelheid."

Dus ging Le Conté met de bondscoach, de Britse oud-bobsleester Nicola Minichiello, om de tafel zitten om haar trainingsschema voor de komende weken te bespreken. "Voor morgen zal het niets uitmaken, maar ik hoop dat ik mijn oude start weer terugvind in de komende weken."

Zeven kansen voor plaatsing

Le Conté heeft nog zes kansen om te pieken. Na de wereldbekerwedstrijden in Igls op 18 januari wordt de balans opgemaakt. Zelf kijkt Le Conté vooral uit naar de wedstrijden in Winterberg en Sankt-Moritz. "Die banen ken ik goed. Ze liggen me."

Ook De Vegt heeft vertrouwen in zijn pupil: "In de komende weken moet het één keer allemaal goed vallen voor Joska. Plaatsing voor Sotsji is lastig, maar zeker niet onmogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl