NOS VoetbalAangepast

Blatter vindt 'doden' geen FIFA-zaak

De wereldvoetbalbond FIFA is niet verantwoordelijk voor de maatschappelijke problemen in Brazilië. Dat zegt FIFA-voorzitter Sepp Blatter in een interview met de Zwitserse televisiezender SRF. "Wij hebben het WK niet aan Brazilië opgedrongen, het land wilde zelf graag het toernooi organiseren. En dat kan niet zonder geld uit te geven aan infrastructuur."

In het interview reageert Blatter op de recente protesten van de Braziliaanse bevolking. De demonstranten waren boos over de enorme kosten van de organisatie van het WK en de Olympische Spelen in 2016. Veel mensen in het land leven onder de armoedegrens.

Volgens Blatter wist Brazilië waar het aan begon toen het land zich kandidaat stelde voor de organisatie van het WK. "De eisen van de FIFA zijn vanaf het begin heel duidelijk geweest en daar heeft de toenmalige regering mee ingestemd. In het begin lijken die eisen wel mee te vallen, maar naarmate het toernooi dichterbij komt beginnen de organisatoren zich te realiseren dat het niet zo makkelijk is om hieraan te voldoen."

De kritiek en de scepsis zullen echter snel verstommen, vermoedt Blatter. "Voetbal is enorm belangrijk voor dit land. Na het eerste fluitsignaal zijn al die andere dingen weer vergeten", zegt de FIFA-baas.

Ook reageert Blatter op de situatie in Qatar. Door ongelukken tijdens bouwwerkzaamheden aan stadions voor het WK 2022 vonden enkele arbeiders daar onlangs de dood. Uit recent onderzoek blijkt dat als er niets verandert aan de arbeidsomstandigheden in Qatar, vierduizend arbeiders zullen overlijden tijdens de bouwwerkzaamheden voor het WK.

Volgens Blatter is dat echter niet de verantwoordelijkheid van de FIFA. "Natuurlijk is dat heel erg, maar die mensen overlijden niet vanwege het bouwen van die stadions. Dat komt door de slechte leefomstandigheden in Qatar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl