NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden Eritreeërs ontvoerd

Sinds 2009 zijn 30.000 Eritreeërs ontvoerd naar de Sinaï-woestijn, waar bendes losgeld van de familie van de slachtoffers eisten. Dat staat in een Zweeds-Nederlands rapport, dat is gepresenteerd aan het Europees parlement.

De Nederlandse onderzoekers zijn de hoogleraren Mirjam van Reisen en Conny Rijken, die verbonden zijn aan de Universiteit van Tilburg.

Losgeld

Volgens het onderzoek is in de afgelopen vier jaar voor zeker 600 miljoen dollar aan losgeld binnengehaald. De slachtoffers werden ontvoerd uit Ethiopië, Sudan en Eritrea. Meestal pakken de bendes mensen op die hun land ontvluchten. Ook worden mensen uit vluchtelingenkampen ontvoerd.

De slachtoffers worden naar de Sinaï gebracht, waar een machtsvacuüm heerst. Ze komen soms in handen van bedoeïenen. De kidnappers bellen met familieleden om losgeld te eisen. De druk wordt opgevoerd door de slachtoffers, duidelijk hoorbaar via de telefoon, te martelen. De gevangenen worden vaak aan elkaar vastgebonden en verkeren in erbarmelijke omstandigheden.

De Zweedse onderzoeker die aan het rapport meewerkte is Meron Estefanos, die van Eritrese afkomst is. Ze interviewde honderden slachtoffers.

De onderzoekers zeggen dat de kidnappers geholpen worden door Eritrese en Sudanese militairen. Eritrea spreekt tegen dat het betrokken is bij de ontvoeringen.

Hirsch Ballin

Professor Ernst Hirsch Ballin, oud-minister van Justitie, schreef het voorwoord bij het rapport. Hij vraagt de Europese Unie leiderschap te tonen en naar oplossingen te zoeken voor deze misstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl