NOS NieuwsAangepast

"Nog steeds noodhulp Filipijnen"

Op de Filipijnen is nog steeds sprake van "de fase van noodhulp". Dat zegt Giro555-actievoorzitter Henri van Eeghen, die sinds een paar dagen op het Filipijnse eiland Leyte is. Volgens hem verloopt de samenwerking tussen de plaatselijke autoriteiten en de hulporganisaties goed.

"Maar er is nog heel veel nodig, zoals voedsel, water en medische hulp. Ook moeten de getroffen gebieden worden schoongemaakt om het risico's op ziekten te verkleinen", zegt Van Eeghen. Het is bijna een maand geleden dat de orkaan Haiyan over de eilanden raasde.

Golfplaten

Van Eeghen is nu in de buurt van de stad Tacloban. Hij zegt dat hij tijdens een rit van 15 tot 20 kilometer niet één onbeschadigd huis heeft gezien. De meeste waren verwoest of zwaar beschadigd.

"De mensen op de Filipijnen proberen zo goed en zo kwaad als het kan hun huizen weer op te bouwen om toch weer een dak boven hun hoofd te hebben. Daarvoor gebruiken ze oude planken, golfplaten en zeilen", zegt hij.

Getraumatiseerd

Het geld dat op Giro555 is binnengekomen, inmiddels ruim 33 miljoen, wordt volgens de actievoorzitter goed besteed door de hulporganisaties. Zo sluit Oxfam bijvoorbeeld huizen weer aan op de watervoorziening.

De organisatie Save the Children helpt getraumatiseerde kinderen en zorgt dat ze worden ingeënt. Ook worden ze in samenwerking met lokale gemeenschappen beschermd. Na een ramp bestaat volgens Van Eeghen het risico dat kinderen die hun ouders hebben verloren in verkeerde circuits terechtkomen, zoals de kinderprostitutie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl