NOS NieuwsAangepast

Storm nadert Nederlandse kust

De zware storm die het KNMI heeft aangekondigd, komt vanochtend vanaf de Noordzee aan land. Het hoogtepunt van de storm is vanmiddag. Het KNMI heeft voor vandaag code oranje afgegeven, voor extreem weer.

Dat is het op een na hoogste niveau; de volgende stap zou een weeralarm zijn. De code oranje betekent dat er sprake is van "groot gevaar", waarbij "van iedereen oplettendheid" wordt gevraagd.

Uitschieters

Het hoogtepunt van de storm wordt vanmiddag verwacht, maar de eerste zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur bereiken al halverwege de ochtend de kust. In de middag kunnen in het westen en noorden zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur voorkomen, met uitschieters van 130 kilometer per uur op de Wadden.

De code oranje geldt voor de provincies Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, voor de Waddeneilanden en het IJsselmeergebied. Voor alle andere provincies heeft het KNMI code geel afgekondigd, voor gevaarlijk weer.

Verkeer

De storm zal naar verwachting ook het verkeer hinderen. De grootste problemen op de weg zullen pas in de middag zijn.

De ANWB wijst erop dat veel mensen vanwege Sinterklaas eerder naar huis gaan. Ze krijgen dan mogelijk te maken met het hoogtepunt van de storm. Rijkswaterstaat verwacht een heel drukke spits. De dienst adviseert om goed in de gaten te houden hoe de storm en de situatie op de weg zich in de loop van de dag ontwikkelen.

De KLM besloot gisteren al om 42 vluchten naar Europese bestemmingen te schrappen. De NS houdt vast aan de reguliere dienstregeling.

Deltawerken

Omdat de storm samenvalt met springtij gaat Rijkswaterstaat enkele waterkeringen en zeesluizen uit voorzorg sluiten. Ook de Oosterscheldekering tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland, het grootste onderdeel van de Deltawerken, gaat dicht. De laatste keer dat dat voor de veiligheid gebeurde, was in 2007.

De hoogste waterstanden worden vanavond en vannacht verwacht. Vooral Zeeland en het noordoosten van Nederland krijgen waarschijnlijk te maken met hoge waterstanden.

Groot-Brittannië

Inwoners in Engeland en Schotland zijn gewaarschuwd zich voor te bereiden op mogelijk de grootste vloedgolf in dertig jaar. Net als in Nederland wordt daar gewaarschuwd voor zware windstoten, hoge golven en springtij. Door die combinatie bestaat er een groot risico op overstromingen.

De BBC meldt dat het zeeniveau op sommige plekken net zo hoog kan worden als in 1953, toen Engeland, Nederland, België en Duitsland zwaar werden getroffen. Daarbij wordt aangetekend dat sindsdien veel maatregelen zijn getroffen en dat de kust nu veel beter is beschermd.

Rijkswaterstaat verwacht niet dat de waterstand in Nederland zo hoog wordt als in 1953. Wel heeft een woordvoerder het over de hoogste waterstand in tien jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl