NOS NieuwsAangepast

Rutte voor kandidatuur Verhofstadt

Mark Rutte wil dat de Belgische liberaal Guy Verhofstadt na de Europese verkiezingen voorzitter wordt van de Europese Commissie. Vanavond heeft hij in het Torentje met andere liberale leiders in de Benelux afgesproken de kandidatuur van Verhofstadt te steunen.

Bij het overleg waren ook D66-leider Alexander Pechtold, VVD-Europarlementariër Hans van Baalen en liberale leiders uit België en Luxemburg. D66 en de VVD zitten samen in de liberale fractie in het Europees parlement. Rutte deed aan het overleg mee als VVD-leider en niet als premier.

Opmerkelijk

De steun van Rutte is opmerkelijk omdat veel VVD'ers grote moeite hebben met de uitgesproken pro-Europese standpunten van Verhofstadt. De voormalige Belgische premier en huidige voorzitter van de liberale fractie in het Europees parlement is voor een Europees leger, voor de invoering van eurobonds en voor de vorming van een federaal Europa.

Op een congres van de liberalen nam Verhoftstadt afgelopen weekend een wat gematigder standpunt in. Hij zei toen dat hij meer samenwerking wil binnen de EU, maar geen Europese superstaat nastreeft.

De Europese liberalen beslissen in februari definitief wie hun kandidaat wordt voor de opvolging van de Portugese christendemocraat José Manuel Barroso.

Rehn

Behalve Verhofstadt heeft ook de Finse Eurocommissaris Olli Rehn zich kandidaat gesteld. Hij kan rekenen op de steun van de Scandinavische en Britse liberalen, die willen dat de Europese liberalen wat minder uitgesproken voor verdere integratie van Europa zijn.

VVD-Kamerlid Verheijen zei onlangs dat Verhofstadt gevaarlijker is dan Marine le Pen. Hij moest die woorden later terugnemen.

De Europese verkiezingen zijn in mei volgend jaar. Daarna moet een nieuwe Europese Commissie worden gevormd.

Wilders

PVV-leider Wilders reageerde op Twitter met de tekst: "Rutte:Verhofstadt voorzitter Europese Cie. Rutte steunt grootste eurofiel op aarde voor vetbetaaldste baan in Brussel. VVD is gek geworden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl