Zware storm nadert Nederland

Het KNMI heeft voor vandaag code oranje voor extreem weer afgekondigd, vanwege de storm die wordt verwacht. Code oranje is een waarschuwing voor zeer zware windstoten.

De code geldt voor de provincies Friesland, Groningen, Noord-Holland en Zuid-Holland. De waarschuwing is van kracht van 12.00 uur tot 20 uur.

In alle andere provincies geldt de gehele dag vanaf 09.00 uur code geel, voor gevaarlijk weer.

Buien

De storm gaat gepaard met zware windstoten tot 100 kilometer per uur in het midden en het zuiden van het land. Noordelijker zijn windstoten tot 130 kilometer per uur mogelijk.

Aan het begin van de middag gaat het ook regenen, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "Daar kunnen felle buien bij zitten, mogelijk ook met onweer. Later op de avond, als de wind iets afneemt, volgen meer buien vanuit het noordwesten."

De buien gaan gepaard met regen, natte sneeuw, hagel en mogelijk onweer. In de loop van de avond en nacht nemen de windstoten af. Het buiige weer houdt waarschijnlijk tot vrijdag aan.

De storm valt samen met springtij. Om dijkdoorbraken te voorkomen sluit Rijkswaterstaat enkele waterkeringen en zeesluizen uit voorzorg af.

Spoor

De NS houdt voorlopig gewoon vast aan de dienstregeling. Een woordvoerder zegt dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden, maar dat er geen reden is nu al volgens een aangepaste dienstregeling te gaan rijden.

Wel heeft het spoorbedrijf extra storingsploegen opgeroepen, voor het geval er treinen stranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl