NOS NieuwsAangepast

Straf voor adoptieouders Donna

De Nederlandse adoptieouders van de Belgische baby Donna hebben een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden gekregen. Dat heeft het Hof van Beroep in Gent bepaald. De straf is gelijk aan die van de rechtbank. De Belgische wensouders, die eerst ook waren veroordeeld, zijn vrijgesproken. De draagmoeder krijgt één jaar voorwaardelijk, haar partner een geldboete van 1650 euro.

Baby Donna werd in 2005 in België geboren en door haar draagmoeder verkocht aan een Nederlandse koppel uit Leusden. De draagmoeder vertelde de Belgische wensouders, onder wie de biologische vader, dat ze een miskraam had gehad.

Geldgewin

Volgens het hof verkocht de draagmoeder de baby aan het Nederlandse koppel omdat die meer geld boden. "Ze was duidelijk uit op geldgewin en boden het kind op het internet aan de meest biedende aan."

Het Nederlandse koppel wist volgens het Hof dat het kind aan de Belgische ouders was beloofd. Dat het kind in Nederland in een liefdevolle omgeving opgroeit, vindt het hof normaal en geen reden om de twee vrij te spreken.

De rechtszaak rond baby Donna duurt al jaren. Het koppel uit Nederland heeft via een Nederlandse procedure de voogdij over het kind gekregen. Volgens het Hof van Beroep in Gent vallen de vandaag opgelegde straffen laag uit omdat de redelijke termijn voor de rechtsgang overschreden is. Baby Donna is ondertussen bijna 9 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl