NOS NieuwsAangepast

Chaos Córdoba door politiestaking

In de Argentijnse stad Córdoba zijn grootschalige plunderingen uitgebroken. Honderden jongeren gingen gisteravond en vannacht de straat op, na berichten over een staking bij de politie. Onder meer supermarkten en elektronicawinkels zijn geplunderd.

Inwoners van Córdoba melden dat er ook is geschoten tijdens de plunderingen. Er zijn berichten dat eigenaren hun winkel probeerden te beschermen. Ook schrijven media over gevechten tussen groepen jongeren in de stad.

Openbare leven plat

Vooralsnog is er één dode gevallen, een man van 20 werd op straat doodgeschoten. Ook zijn er zeker 60 gewonden, van wie er acht in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Het openbare leven in de stad ligt stil. Alle overheidsgebouwen en -diensten zijn gesloten en veel mensen durven hun huis niet uit.

Loonsverhoging

De politie in Córdoba staakt, omdat onderhandelingen over loonsverhogingen zijn vastgelopen. De gouverneur, De la Sota, is vanwege de problemen teruggekeerd van een reis naar Panama.

Hij heeft de regering van president Kirchner naar eigen zeggen gisteren al om hulp gevraagd, maar hij krijgt tot nu toe niemand te spreken.

Kritiek

De chef van het kabinet van Kirchner zegt in een Argentijnse krant dat de veiligheid in Córdoba onder de bevoegdheden van de provinciale overheid en dus de gouverneur valt. Hij zegt dat de regering daarom geen politie naar Córdoba stuurt.

Gouverneur De la Sota is al jaren kritisch op de regering. Daardoor zou hij niet snel kunnen rekenen op hulp van de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl