NOS NieuwsAangepast

IAEA tevreden over schoonmaak

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA heeft Japan een compliment gemaakt voor de aanpak van de ontmanteling van de kerncentrale bij Fukushima. Die werd bij de aardbeving en de tsunami van 11 maart 2011 zwaar beschadigd.

Vergeleken met het vorige bezoek in april zijn er twee grote veranderingen, zegt de IAEA. Ten eerste zijn er splijtstofstaven uit de beschadigde reactor nummer 4 gehaald. Die zijn veilig opgeborgen. Verder lekt er steeds minder radioactief water uit de reactoren.

Gecompliceerd

Het inspectieteam van de IAEA is tien dagen in Fukushima geweest. De inspecteurs spraken van een extreem gecompliceerde schoonmaakoperatie. Vooral de grote hoeveelheid radioactief water rond de centrale blijft een groot probleem, zeggen ze. Het water moet eerst behandeld worden, voordat het in zee kan worden geloosd.

Maar volgens een BBC-correspondent in het gebied is er onder de bevolking veel weerstand tegen het lozen van het reactorwater, ook als dat helemaal is schoongemaakt.

Te lang

Veel mensen vinden toch al dat het schoonmaken van de centrale te lang duurt en te veel risico's met zich meebrengt. Tienduizenden Japanners verblijven bijna drie jaar na de ramp nog steeds in tijdelijke woningen.

Deskundigen denken dat het zeker dertig jaar duurt voordat de schoonmaakoperatie volledig afgerond is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl