NOS NieuwsAangepast

Europese megaboete banken

De Europese Commissie heeft acht grote internationale banken boetes opgelegd voor in totaal 1,7 miljard euro. De banken hebben de mededingingsregels overtreden in de fraude met de Libor- en Euribor-rentes. De Rabobank krijgt geen boete.

Het is de hoogste boete ooit opgelegd in een mededingingszaak. Volgens Eurocommissaris Joaquín Almunia, hebben de banken samengespannen om de rentetarieven in hun voordeel te manipuleren. Omdat de banken aan het onderzoek meegewerkt hebben, is de boete met tien procent verlaagd.

De banken die een boete krijgen zijn Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, UBS, JPMorgan, Barclays en Société Générale en handelaar RP Martin Brokers. Twee van die banken, Barclays en Royal Bank of Scotland, werden eerder al beboet door Amerikaanse en Britse toezichthouders.

Kwijtschelding

Twee banken, Barclays en UBS, krijgen wel een boete, maar hoeven die niet te betalen omdat ze veel informatie hebben gegeven over hoe de kartels opereerden. De hoogste boetes gaan naar Deutsche Bank en Société Générale. Ze krijgen een boete van respectievelijk 465 en 445 miljoen euro.

Rabobank geen boete

De Rabobank kreeg eind oktober een boete van 774 miljoen euro vanwege het manipuleren van de Libor- en de Euribor-rente. Het onderzoek van de Europese Commissie is gericht op het overtreden van de mededingingsregels, dus het samenspannen van de banken. Bij de onderzoeken naar de Rabobank bleken handelaren binnen de bank wel met elkaar ongeoorloofd samen te werken, maar van samenspanning met andere banken is vooralsnog niets gebleken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl