NOS SportAangepast

Bobber De Bruin wil snel zekerheid

Ivo de Bruin raakte in september zijn remmer in de bob, Bror van der Zijde, kwijt aan collega-piloot Edwin van Calker. "Volgens de bond is Edwin de nummer één, daarom kreeg hij Bror", klinkt het nog enigszins verongelijkt vanuit Park City, waar de 27-jarige bobber uit Uithoorn vrijdag een tweede kans krijgt zijn olympische droom te realiseren.

De samenstelling van de sleeën is in een olympisch jaar een aangelegenheid van bobbond BSBN en NOC*NSF. Bij tests kwam Van der Zijde als beste remmer uit de bus waardoor hij verhuisde naar de bob die al wel een nominatie op zak heeft.

Ingespeeld team

Sybren Jansma maakte de omgekeerde weg. "Het is wel een beetje gek. Zij waren na al die jaren een ingespeeld team, terwijl ik al langer met Bror werkte. Ik had het liever bij het oude gelaten."

De Bruin, een voormalig discuswerper die nu vijf jaar in de bob zit, wil er niet al te lang bij stilstaan. "Ik ben ook heel tevreden met Sybren. Hij is de meest ervaren remmer van Nederland." Vrijdag wacht in Park City hun eerste wedstrijd samen. Jansma is hersteld van een kuitblessure en kwam afgelopen weekend in Calgary al wel bij Van Calker in de viermansbob uit. De Bruin werd met reserve-remmer Yannick Greiner 17e.

Geen nominatie

De Bruin nam uit het vorige seizoen geen nominatie mee en moet een keer bij de beste acht eindigen om zich te kwalificeren voor Sotsji. Hij is optimistisch. "We moeten nu elke week verbeteren, dan komt het vanzelf goed. Met Sybren ga ik ervan uit starttijden in de top 6 te kunnen maken. Dan moeten we misschien wel vaker dan één keer in de top 8 kunnen eindigen."

Daarvoor zijn nog vijf kansen. "Meer dan in een aantal andere sporten." Maar het liefst moet het ticket naar Sotsji voor de kerst binnen zijn. "Nu in Park City of volgende week in Lake Placid waar we twee keer in actie komen. Ik heb in het verleden veel in de Verenigde Staten getraind. Deze banen liggen me goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl