NOS NieuwsAangepast

Chinese munt streeft euro voorbij

De Chinese munt de Renminbi (afgekort RMB, ook wel yuan genoemd) is inmiddels de tweede munt waar in het internationale handelsverkeer mee wordt gehandeld. Daarmee is de euro van de tweede plek af.

De Amerikaanse dollar blijft de grootste munteenheid waar 81 procent van al het handelsverkeer in wordt betaald, maar de RMB is aan een snelle opkomst bezig. Vorig jaar stond de RMB nog op de vierde plaats, achter de euro en de Japanse yen, met 1,89 procent en dit jaar is dat gestegen naar 8,66 procent. Dat heeft de SWIFT, de organisatie voor wereldwijd internetbankieren bekendgemaakt.

Reden

De reden voor de snelle stijging is dat met name in Azië steeds meer bedrijven in de Chinese munt handelen. Waar voorheen een schoenenfabrikant uit Indonesië nog in dollars handelde met bijvoorbeeld een klant in Thailand, kiezen ze nu steeds vaker voor de RMB.

Vooral in Aziatische landen en Australië heeft de Chinese Volksbank (People's Bank of China) de afgelopen jaren veel filialen geopend en heeft het overeenkomsten gesloten met de centrale banken van die landen. Op die manier zijn banken ervan verzekerd dat ze toegang hebben tot RMB's.

Europa

Afgelopen oktober sloot de Europese Centrale Bank eenzelfde overeenkomst met de Chinese Volksbank. Het geeft bedrijven de zekerheid dat ze kunnen blijven handelen in RMB's zonder bang te hoeven zijn dat er opeens een tekort ontstaat, zodat ze niet bij hun fondsen kunnen.

Zo kan een Nederlandse exporteur ervan uitgaan dat als zijn bank problemen heeft aan RMB's te komen de Europese Centrale Bank dat altijd via de Chinese Volksbank kan regelen.

Toekomst

De Chinese overheid wil al langer een grotere rol spelen in de financiële wereld. Zo moet de handelsbeurs in Shanghai ooit kunnen concurreren met die van New York of Londen en worden er vrijhandelszones ingericht om buitenlands kapitaal het land in en uit te laten stromen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl