NOS NieuwsAangepast

Godslastering niet meer strafbaar

Het verbod op smadelijke godslastering verdwijnt. Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor een wetsvoorstel van D66 en de SP gestemd, waardoor artikel 147 uit het Wetboek voor Strafrecht wordt geschrapt.

Er is ook een motie aangenomen waarin het kabinet wordt verzocht om te kijken of een ander wetsartikel (artikel 137) zo kan worden aangepast, dat burgers toch worden beschermd tegen ernstige belediging van hun geloof. Onder die voorwaarde stemden 49 van de 75 senatoren voor.

Spotten

Vorige week lieten de regeringspartijen VVD en PvdA nog weten dat zij twijfelden over het schrappen van het wetsartikel. Zij vroegen zich af of gelovigen nog voldoende beschermd zouden zijn. Als één van deze twee partijen tegen zou stemmen, zou het wetsvoorstel sneuvelen.

Het verbod op godslastering staat sinds 1932 in het Wetboek van Strafrecht. Het houdt in dat het verboden is om kwaad te spreken over God of de spot te drijven met godsdienstige tradities.

In de praktijk wordt het artikel vrijwel niet meer toegepast. In 1966 moest schrijver Gerard Reve voor de rechter verschijnen, omdat hij beschreef hoe hij gemeenschap had met een als ezel gereïncarneerde God. Hij werd vrijgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl