NOS NieuwsAangepast

Bondsraad wil verbod neonazi-partij

In Duitsland wordt opnieuw een poging gedaan om de neonazi-partij NPD te verbieden. De Bondsraad, waarin alle Duitse deelstaten vertegenwoordigd zijn, dient vanmiddag een verzoek daartoe in bij het Constitutionele Hof.

Volgens de deelstaatregeringen is de ideologie van de NPD gebaseerd op die van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Dat zou reden genoeg zijn voor een verbod. Ook betogen ze dat de neonazi-partij een gevaar is voor de democratie, omdat ze democratische beginselen wil afschaffen.

Het is de tweede keer dat de NPD wordt geconfronteerd met een mogelijk verbod. In 2003 verklaarde het Constitutionele Hof zo'n zaak nog ongegrond, omdat de neonazi-partij mede werd bestuurd door informanten van de Duitse geheime dienst. Die waren opgeklommen tot de partijtop. De deelstaatministers zeggen dat informanten nu niet voorkomen in het bewijsmateriaal.

Racistisch

De NPD is bijna alle Duitse politici een doorn in het oog. De partij is openlijk racistisch en antisemitisch. Op verkiezingsposters werden in het verleden buitenlanders afgebeeld op een vliegend tapijt, met daarbij de leus "goede reis terug". Oud-NPD-leider Voigt was te zien op zijn motor, onder de slogan "gas geven". Dat werd door velen gezien als verwijzing naar vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog.

Ook zorgen parlementariërs van de NPD regelmatig voor opschudding. Vorig jaar verschenen NPD'ers in Saksen in kleding van Thor Steinar bij een zitting. Thor Steinar zou het huismerk zijn van extreem-rechts. Ook weigerden ze een minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de NSU, de neonazistische groep die begin deze eeuw tien moorden pleegde.

9,2 procent

De neonazi-partij heeft zetels in twee deelstaatparlementen; in Saksen en in Mecklenburg-Voorpommeren. Het beste verkiezingsresultaat haalde de partij in 2004 in Saksen. Toen stemde 9,2 procent van de kiezers op de neonazi's. Landelijk speelt de NPD, die grote financiële problemen heeft, geen rol.

De Duitse regering steunt het initiatief voor een verbod niet. Het kabinet van Angela Merkel heeft grote twijfel of de partij nu wel kan worden verboden. Ook de Bondsdag doet niet mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl