Fyra kost NS mogelijk meer

De Nederlandse Spoorwegen moeten misschien nog eens 119 miljoen betalen door het debacle met de Fyra. Minister Dijsselbloem schrijft aan de Tweede Kamer dat hij daarover met de NS gaat praten en dat het kabinet in het voorjaar een besluit neemt.

Doordat het Fyra-project is afgeblazen, heeft de NS al een tegenvaller van 340 miljoen euro. Verder dreigt de Staat 119 miljoen mis te lopen doordat er minder dividend wordt ontvangen.

Dijsselbloem was van plan dat bedrag te verhalen op het Infrastructuurfonds. Maar de Kamer vroeg hem ook andere mogelijkheden te bekijken.

Efficiency

Hij schrijft nu dat hij wil bekijken of hij de 119 miljoen kan verhalen op de NS. Die zou het bedrag vervolgens moeten besparen door efficiencymaatregelen.

Volgens Dijsselbloem is het verhalen van het bedrag op de NS "niet onmogelijk, maar is het alles bij elkaar wel een behoorlijke opgave".

NS

De spoorwegen willen niet vooruitlopen op eventuele extra bezuinigingen. In een reactie laat een woordvoerder van de NS weten dat het gesprek nog moet plaatsvinden en dat er meer bekend zal worden als de minister na dat gesprek een nieuwe brief aan de Kamer stuurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl