NOS NieuwsAangepast

Mega-platform Shell te water

Op een scheepswerf in Geoje in Zuid-Korea is de Prelude FLNG van Shell uit het droogdok gelopen, de grootste drijvende gasboorinstallatie ter wereld. Het zal nog enkele jaren duren voor de Prelude helemaal klaar is.

Boeg en achtersteven van het gevaarte liggen zo'n 500 meter uit elkaar. Het dek, waar de komende tijd de torenhoge installaties voor de gaswinning worden opgebouwd, is groot genoeg voor vier voetbalvelden.

40 x de Erasmusbrug

In het platform is 260.000 ton staal verwerkt, meer dan vijf keer zo veel als in de Sydney Harbour Bridge zit en veertig keer zo veel als voor de Rotterdamse Erasmusbrug is gebruikt.

De Prelude wordt de eerste drijvende installatie die op zee vloeibaar aardgas gaat produceren. Als het vaartuig klaar is, wordt het naar een plek ten noorden van Australië gesleept om gas uit reservoirs onder de zeebodem te halen.

Cyclonen

Shell is in Australië al begonnen met de werving van personeel voor het schip. Op de advertentie reageerden 1174 mensen. Zelfs voor Australië, waar de olie- en gasindustrie een populaire werkgever is, is dat veel, zei een woordvoerder.

Op de tekentafels bij Shell wordt intussen al gewerkt aan een nog grotere installatie. Die is bedoeld om zeker 25 jaar lang gas te gaan produceren in de Indische Oceaan en moet bestand zijn tegen de zware cyclonen die in het gebied voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl