NOS NieuwsAangepast

"Dood grensrechter geen keerpunt"

"Er gaat geen dag voorbij zonder dat we het over Richard of het geweld op het veld hebben, omdat het nog steeds plaatsvindt."

Rob Mueller, voorzitter van S.C. Buitenboys, staat nog elke dag stil bij de dood van Richard Nieuwenhuizen, vandaag een jaar geleden.

Doel

De verscherpte regels die de KNVB afkondigde na het incident, schieten wat hem betreft het doel voorbij. Ook al is het aantal meldingen van geweldsincidenten op het veld het afgelopen jaar gedaald.

"Waarschijnlijk heeft niemand geleerd van wat er gebeurd is. De KNVB is blij dat er minder geweld is, maar er waren dit jaar nog steeds zo'n 275 incidenten. Het één is zwaarder dan het andere, maar het zijn er 275 te veel. De mensen weten zich nog steeds niet te gedragen langs de velden."

Opdonderen

De KNVB stelde onder meer tijdstraffen in voor spelers die zich misdragen. Enkele jeugdspelers van S.C. Buitenboys, de club waar de mishandeling plaatsvond, merken het effect.

"Ik heb het idee dat spelers zich beter zijn gaan gedragen op het veld. Ik heb nu zelf eens zo'n tijdstraf gehad. Ik was even boos, ik kreeg onterecht een vrije trap tegen en toen schoot ik de bal weg. Toen moest ik er even uit. Zo'n straf helpt wel. Een beetje", zegt een van hen.

Een teamgenoot valt hem bij. "Mensen die dom doen op het veld mogen opdonderen. Speel met respect of speel niet."

Gestaakt

De club nam zelf ook maatregelen na de tragische gebeurtenis. Op de speeldagen lopen er op het sportcomplex toezichthouders rond, die kunnen ingrijpen als het uit de hand dreigt te lopen.

"Het is dit jaar twee keer gebeurd dat een toezichthouder, is samenspraak met de scheidsrechter, een wedstrijd heeft gestaakt", zegt Mueller, die vindt dat er nog veel valt te verbeteren.

"De KNVB doet echt zijn best en de clubs willen dat het niet meer gebeurt, maar wij hadden gehoopt dat de dood van Richard een keerpunt zou zijn. En dat is dus niet het geval."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl