NOS NieuwsAangepast

Prostitutie Utrecht weg van Zandpad

De gemeente Utrecht wil prostituees die voorheen op het Zandpad in Utrecht op boten werkten, een nieuwe locatie aanbieden. De gemeente wil op een terrein vlak bij het Zandpad raamprostitutie mogelijk maken.

De prostitutieboten die nu aan het Zandpad liggen moeten weg. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zegt de huurovereenkomsten met eigenaren van de boten op. Het waterschap wil geen nieuwe bedrijvigheid meer langs de Vecht.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er daarom gezocht naar een nieuwe locatie. Die zou moeten komen op een braakliggend terrein tussen de Einsteindreef en de Rioolwaterzuivering, achter het Zandpad.

De gemeente heeft naar eigen zeggen geen rol gespeeld in het besluit van het waterschap.

Mensenhandel

Eind juli moesten de prostituees van de rechter vertrekken. Er waren aanwijzingen dat de exploitant van de boten zich bezighield met mensenhandel.

De gemeente had kort daarvoor de vergunning van de laatste exploitant Wegra ingetrokken. Wegra had 98 ramen op het Zandpad. De prostituees die op het Zandpad werkten, richtten daarna een eigen coöperatie op, de Macha's.

De vrouwen wilde boten huren van Wegra, maar werden het niet eens over een huurprijs. De gemeente wil de Macha's nu tegemoetkomen door een nieuwe locatie aan te bieden.

Vergunning

Het college van burgemeester en wethouders wil naast de nieuwe locatie ook een nieuw vergunningsstelsel invoeren. Daarbij krijgen exploitanten maximaal voor drie jaar een vergunning voor maximaal eenvijfde van het aantal ramen.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen, dan kan het nieuwe prostitutiegebied volgend jaar gerealiseerd worden. Er is ruimte voor maximaal 162 ramen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl