NOS NieuwsAangepast

Overval juwelier milder bestraft

De daders van de dodelijke overval op de Haagse juwelier Stratmann zijn in hoger beroep veroordeeld tot tien en acht jaar cel. Begin dit jaar had de rechtbank dertien en elf jaar opgelegd. De derde verdachte, de chauffeur, is nu vrijgesproken.

Juwelier Ruud Stratmann werd bij de overval in april vorig jaar door een van de twee overvallers doodgeschoten. De zaak leidde tot veel opschudding.

Paniek

De daders waren op het moment van de overval 19 jaar oud. Het Haagse gerechtshof zegt dat bij de beoordeling van de misdrijven rekening is gehouden met de leeftijd van de verdachten en ook met hun "geestelijke onvolgroeidheid".

Omdat Stratmann weerstand bood, wilden de daders de winkel zonder buit verlaten. Toen de deur niet onmiddellijk openging, raakten ze in paniek.

Een van de daders ging op zoek naar een andere uitgang en liep daarbij langs Stratmann. Toen die de overvaller met pepperspray bespoot, schoot de overvaller twee keer. Stratmann werd daarbij dodelijk getroffen.

Chauffeur

De chauffeur had al die tijd buiten in een auto zitten wachten. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot vijf jaar cel, maar het hof sprak hem vrij. Volgens het hof staat niet vast dat hij wist dat de anderen een overval wilden plegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl