NOS NieuwsAangepast

"Ouders weer dupe kabinetsbeleid"

Gemeenten en ouders zien niets in de plannen van minister Asscher om de kinderopvang en peuterspeelzalen gelijk te schakelen. Daardoor worden ouders nog meer op kosten gejaagd, vinden de gemeenten.

Ze zeggen dat door het plan van de minister het gevaar bestaat dat minder kinderen naar de peuterspeelzaal kunnen gaan en dan vooral kinderen met een taalachterstand. Hun ouders zullen zo op kosten worden gejaagd, dat ze geen geld meer hebben voor de peuterspeelzaal.

De prijs voor peuterspeelzalen wordt volgens het kabinetsplan gelijkgetrokken met die voor kinderopvang. Dat kan tot gevolg hebben dat de peuterspeelzalen voor veel ouders duurder worden.

Plan

De gemeenten vinden dat er geen enkele financiële drempel voor de peuterspeelzaal mag zijn en dat elk kind het recht heeft om daar naartoe te gaan. Daarom ontwikkelen ze een alternatief dat begin volgend jaar klaar moet zijn. Het is nog onduidelijk wat daarin komt te staan.

De Stichting Voor Werkende Ouders (Stichting VWO) snapt niet dat Asscher met het plan durft te komen. Werkende ouders worden de dupe terwijl zij de motor van de economie zijn, zegt een woordvoerder. " Hij zou juist moeten investeren in werkende ouders."

"Na alle bezuinigingen op de kinderopvang met alle dramatische gevolgen van dien is dit de volgende tegenslag voor werkende ouders", zegt de stichting VWO. "Wij hadden verwacht dat de minister nu eindelijk eens met goede oplossingen kwam, maar niets is minder waar. Hij maakt het ouders nog moeilijker om gezin en werk te combineren."

Kindcentra

Volgens de Stichting VWO wordt de druk op werkende ouders steeds groter. Ze hebben niet alleen de zorg voor hun kinderen, maar ook voor hun eigen ouders. Die druk is al toegenomen door de bezuinigingen in de kinderopvang.

De stichting dringt aan op het zo snel mogelijk ontwikkelen van integrale kindcentra voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Daarin moeten onderwijs en kinderopvang samenwerken met sport, cultuur, welzijn en jeugdzorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl