NOS NieuwsAangepast

Uniforme eis voorschoolse opvang

Kinderopvang en peuterspeelzalen moeten binnenkort aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Daarmee is er op dat punt geen verschil meer. Nu zijn de regels voor kinderopvang strenger dan voor de peuterspeelzalen.

Dat schrijven minister Asscher en staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregel gaat op 1 januari 2016 in.

Werkende ouders krijgen voortaan kinderopvangtoeslag voor zowel de kinderopvang als de peuterspeelzaal.

Over de kosten voor de ouders zegt Asscher dat het belangrijk is dat ongeacht het inkomen de voorzieningen voor iedere werkende ouder toegankelijk blijven. "Er komt een nieuw financieringssysteem, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De gemeente gaat als spil fungeren tussen de peuterspeelzaal en de kinderopvang."

Betere aansluiting

De bewindslieden willen daarnaast dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog gaat. Daarom komt er meer aandacht voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Asscher schrijft: "Goede kinderopvang en peuterspeelzalen zijn in het belang van elk kind. Het maakt ze kansrijker in hun latere schoolloopbaan en op de arbeidsmarkt". Hij zegt dat het ook voor ouders makkelijker wordt als het onderscheid verdwijnt.

Asscher: "Ouders verdienen het dat ze hun kind, ongeacht waar ze het inleveren, niet alleen met een gerust hart achterlaten, maar dat je het eigenlijk ook wilt voor je kind".

Volgens Dekker komt er meer duidelijkheid en sluit het peuteronderwijs voortaan beter aan op de basisschool. "Kinderopvang en peuterspeelzaal moeten straks aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen, vallen onder hetzelfde toezicht en worden op dezelfde manier gefinancierd."

Nederlands

Het kabinet gaat afspraken maken met de sector en de VNG. Daarin moet onder meer worden vastgelegd dat de kwaliteit van de voorschoolse voorzieningen moet verbeteren door een betere mix van hbo- en mbo-geschoold personeel, permanente scholing van personeel en een leerlingvolgsysteem.

Een van de eisen wordt dat alle medewerkers de Nederlandse taal beheersen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl