NOS SportAangepast

Jaap Eden 2013: Sven, Epke of Arjen

Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo kunnen vanavond hun titel van Sportman en Sportvrouw van het Jaar prolongeren. Ze zijn ook dit jaar genomineerd voor de verkiezing van het NOS/NOC*NSF Sportgala. Zonderland heeft concurrentie van Arjen Robben en Sven Kramer. Kromowidjojo strijdt met Ireen Wüst en Marianne Vos om de eretitel.

In de categorie Sportploeg van het Jaar zijn beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen kanshebbers, evenals de schaatsers van de achtervolgingsploeg (Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen) en de roeiers van de vier zonder (Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Kaj Hendriks en Robert Lücken).

Robben mogelijk in voetsporen Gullit

Arjen Robben heeft zijn nominatie te danken aan een topseizoen bij Bayern München. Hij won de landstitel, de nationale beker en zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat Bayern de Champions League won. De laatste keer dat een voetballer verkozen werd tot Sportman van het Jaar was in 1987. Ruud Gullit nam dat jaar de Jaap Eden Trofee in ontvangst. Abe Lenstra (1951 en 1952) en Johan Cruijff (1973 en 1974) zijn naast Gullit de enige voetballers die de eretitel ooit kregen.

Sven Kramer is de afgelopen jaren vaker genomineerd, maar alleen in 2007 ging hij er met de trofee vandoor. De schaatser kan terugkijken op een ijzersterk sportjaar, met twee gouden medailles op de WK afstanden en titels op de NK, EK én WK allround. Mark Tuitert was in 2010 de laatste schaatser die tot Sportman van het Jaar werd gekroond.

Epke Zonderland kan het record van Anton Geesink en Ard Schenk (beiden vier keer Sportman van het Jaar) evenaren. Zonderland werd in 2009, 2011 en 2012 gekroond tot beste sporter. De turner voltooide dit jaar een trilogie: na de Europese titel in 2011 en het olympische goud in 2012, werd hij dit jaar wereldkampioen op de rekstok.

Kromowidjojo kan Dijkstra achterna

Bij de genomineerde vrouwen is er één duidelijke overeenkomst: Ireen Wüst, Marianne Vos en Ranomi Kromowidjojo werden dit jaar alle drie wereldkampioen. Wüst pakte drie gouden medailles op de WK afstanden en werd Europees én wereldkampioen allround. In 2006 won de Brabantse de verkiezing ook en daarmee was ze de laatste schaatsster die verkozen werd tot Sportvrouw van het Jaar.

Voor Marianne Vos is de nominatie niet vreemd, de afgelopen jaren behoorde ze vrijwel steeds tot het rijtje genomineerden. In 2008 en 2009 ging ze ook daadwerkelijk met de trofee aan de haal. De wielrenster werd dit jaar voor de zesde keer wereldkampioen veldrijden. Op de weg pakte ze in Florence voor de derde keer de wereldtitel.

Ranomi Kromowidjojo is al twee jaar op rij de beste sportvrouw van Nederland. Ze kan na Sjoukje Dijkstra de tweede vrouw worden die de titel drie keer achter elkaar wint. Kunstschaatsster Dijkstra werd in de periode 1959-1964 zes keer op rij verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Kromowidjojo pakte dit jaar de wereldtitel op de 50 meter vrij in Barcelona. Daarnaast zwom ze nog drie bronzen plakken op de WK bij elkaar. Op de EK kortebaan van vorige week sleepte ze twee titels in de wacht.

Mogelijke primeur voor beachvolleyballers en schaatsers

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zorgden dit jaar voor een grote verrassing door als eerste Nederlanders ooit wereldkampioen te worden. Met hun 'powervolleybal' verrasten ze vriend en vijand. Nog nooit werd een beachvolleybal-duo gekroond tot Sportploeg van het Jaar en dus kunnen Brouwer en Meeuwsen voor een primeur zorgen.

Net zo verrassend waren de prestaties van de roeiers in de vier zonder. Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Kaj Hendriks en Robert Lücken werden in juni Europees kampioen en toonden zich vervolgens in augustus in Zuid-Korea na een imposante inhaalrace ook de beste van de wereld. In 1991 waren Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle (dubbeltwee) de laatste roeiers die de eretitel opeisten.

Sven Kramer is naast zijn nominatie als Sportman van het Jaar nóg een keer genomineerd. Samen met Koen Verweij en Jan Blokhuijsen maakte hij deel uit van de achtervolgingsploeg, die op de olympische baan van Sotsji wereldkampioen werd. Net als de beachvolleyballers kunnen ook de schaatsers voor een primeur zorgen. De verkiezing werd nog nooit gewonnen door een achtervolgingsploeg.

Nominaties Coach, Talent en Gehandicapte sporter van het jaar

In de categorie Coach van het Jaar zijn Mark Emke (roeien), Gerard Kemkers (schaatsen) en Daniel Knibbeler (turnen) genomineerd.

Voor de titel Talent van het Jaar komen Noël van Klaveren (turnen), Mathieu van der Poel (wielrennen) en Do Velema (judo) in aanmerking.

Marlou van Rhijn (atletiek), Lisette Teunissen (zwemmen) en Kenny van Weeghel (atletiek) zijn de genomineerden voor de titel Gehandicapte sporter van het Jaar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl