NOS NieuwsAangepast

Betogers bestormen stadhuis Kiev

Oekraïense nationalisten hebben een deel van het stadhuis in Kiev bezet. Ze zijn boos over het besluit van de regering van president Janoekovitsj om het samenwerkingsverdrag met de Europese Unie niet te tekenen.

Volgens een verslaggever van de BBC zijn de demonstranten het stadhuis binnengedrongen door ruiten in te gooien. Ze zongen een nationalistisch lied en hebben de Oekraïense vlag uit een raam gehangen.

Onafhankelijkheidsplein

De leider van de nationalisten, Oleg Tjagnibok, heeft tegenover persbureau Interfax bevestigd dat mensen van zijn partij het stadhuis hebben bezet.

Eerder vandaag trokken vele tienduizenden demonstranten naar het Onafhankelijkheidsplein, ondanks een verbod. De betogers braken door een politiekordon, schreeuwden pro-Europese leuzen en zwaaiden met vlaggen.

Met een bulldozer probeerden ze ook door de afzetting bij het kantoor van de president te komen, maar de politie verdreef de demonstranten met traangas.

Druk Rusland

De demonstranten eisen het vertrek van de regering en nieuwe verkiezingen. Ze vinden dat Janoekovitsj zich onder druk laat zetten van Rusland om te voorkomen dat de banden tussen Oekraïne en de EU nauwer worden.

Politieagenten verzamelen zich buiten het stadhuis en bereiden acties voor om de demonstranten uit het gebouw te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl