Feyenoord legt PSV over de knie

Feyenoord heeft de beladen klassieker tegen PSV in De Kuip met 3-1 gewonnen. Daarmee haken de Rotterdammers weer aan bij de kopgroep in de eredivisie. PSV, dat zichzelf na de rust met een paar onhandige acties de das omdeed, heeft in de eredivisie al sinds 6 oktober (2-1 winst op RKC) niet meer gewonnen en blijft de aanvoerder van het rechterrijtje.

Feyenoord begon furieus en kreeg in de openingsfase al aardige kansen. Tonny Vilhena maaide in kansrijke positie over de bal heen, Stefan de Vrij kopte over en Daryl Janmaat zag een schot naast gaan.

Maher slaat toe

PSV overleefde het openingsoffensief en sloeg bij zijn eerste kans toe: Adam Maher werd door Florian Jozefzoon vrij voor Erwin Mulder gezet en verschalkte de doelman met een niet onhoudbaar lijkende inzet. Feyenoord herpakte zich en nam, zij het met moeite, opnieuw het initiatief.

Nadat Graziano Pellè twee keer over had gekopt en een pegel van Jordy Clasie was gestopt, maakte Jean-Paul Boëtius op slag van rust met een prachtig schot gelijk. Bijna vanaf de punt van het zestienmetergebied krulde Feyenoords groeibriljant de bal buiten bereik van de graaiende handen van Jeroen Zoet in de linkerbovenhoek: 1-1.

Feyenoord zet PSV vast

Die dreun werkte flink door bij de bezoekers en leek Feyenoord juist vleugels te geven. De Rotterdammers pinden PSV in de eerste fase na de rust ver op de eigen helft vast en stoorden de opbouw heel vroeg. Toch bleven, ook omdat Pellè behoorlijk aan de ketting lag, grote kansen aanvankelijk uit.

PSV deed zichzelf echter, in eendrachtige samenwerking met arbiter Danny Makkelie, de das om. Santiago Arias en Jeffrey Bruma gingen in een tijdsbestek van een paar minuten aan de arm van respectievelijk Boëtius en Pellè hangen. Makkelie aarzelde niet, wees twee keer naar de stip en reikte twee keer naar de borstzak.

Rood Bruma

Toen de rook was opgetrokken, stond PSV met tien man (voor Bruma was het de tweede prent) en stond Feyenoord op 2-1. Pellè schoot van elf meter eerst onberispelijk raak en even later op de paal.

De Italiaan maakte dat verzuim in de 65ste minuut goed door uit een voorzet van Boëtus langs zijn cipier Karim Rekik te glippen en van dichtbij de 3-1 langs Zoet te schieten.

Daarmee was het beste er ook bij de thuisploeg wel van af, al hadden Sven van Beek en Lex Immers de score nog verder kunnen opvoeren. PSV kon met een man minder helemaal geen vuist meer maken en berustte in de onvermijdelijke nederlaag.