"Kogelregen trof kapers De Punt"

De treinkaping bij De Punt in 1977 is wel degelijk geëindigd in een kogelregen. Dat blijkt uit een geheime documenten die de Volkskrant heeft ingezien. Officieel is altijd ontkend dat de kapers moedwillig door tientallen kogels zijn gedood.

Op 11 juni 1977 kwam er na twintig dagen een einde aan de treinkaping in Drenthe. Bij de militaire actie kwamen zes kapers en twee gijzelaars om het leven. De kaping was het werk van Molukse jongeren die een eigen staat eisten.

Kamervragen

Toenmalig minister Van Agt (Justitie) zei in de Tweede Kamer dat de kapers niet zijn getroffen "door een regen van kogels". De beschieting had volgens hem niet het doel de kapers te doden.

Onlangs verwees minister Opstelten nog naar deze woorden van Van Agt, bij de behandeling van Kamervragen over de kwestie. Aanleiding was een onderzoek waarin werd gesteld dat enkele kapers door militairen waren geliquideerd.

144 kogels

De Volkskrant heeft de nog niet openbare dossiers over deze zaak in het Nationaal Archief mogen inzien. Daaruit komt een heel ander beeld naar voren. In 1978 wisten ambtenaren op het ministerie van Justitie al dat er wel degelijk een kogelregen was geweest. De nota was geschreven door de latere minister Hirsch Ballin, destijds 27 jaar oud.

Volgens de nota bleek uit de autopsierapporten dat de zes gedode kapers door respectievelijk 12, 40, 18, 28, 13 en 33 kogels waren geraakt; in totaal 144 kogels. Ambtenaar Hirsch Ballin concludeerde dat de verklaring van minister Van Agt uit 1977 niet erg geloofwaardig was. Van Agt was toen inmiddels premier en de nota werd niet openbaar gemaakt.

Heel pittig

Van Agt zegt in de Volkskrant dat de nota hem niet bekend was. "Dit is heel pittig", zegt hij. "Ik kom dit nu pas aan de weet." Ook Job de Ruiter, die Van Agt opvolgde als minister van Justitie, zegt in de Volkskrant dat de nota hem nooit heeft bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl