NOS NieuwsAangepast

"AIVD hackt onterecht internetfora"

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hackt de servers van internetfora en verzamelt zo de gegevens van alle gebruikers op die fora. Dat meldt de NRC.

Deskundigen zeggen in de krant dat de inlichtingendienst hiermee te ver gaat. VVD, PvdA, SP, D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks willen opheldering van minister Plasterk, schrijft de krant.

Ongericht

De activiteiten van de AIVD worden beschreven in een geheim document van de NSA dat klokkenluider Edward Snowden naar buiten heeft gebracht.

De meeste mensen van wie de dienst op deze manier gegevens verzamelt, zijn personen van wie niet is vastgesteld dat ze een bedreiging vormen. Deskundigen zeggen dat het ongericht onderzoek doen in strijd is met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Surveillancestaat

Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt dat tegen in de NRC. Internetfora zijn een belangrijk podium voor extremisten naar wie de AIVD onderzoek doet.

Maar hoogleraar informatierecht Nico van Eijk zegt in de krant: "Ze trekken een sleepnet door internetfora en nemen de data van willekeurige personen mee. Dit leidt tot een surveillancestaat."

Een andere hoogleraar zegt dat de AIVD een pijler onder de rechtsstaat wegzaagt met deze "ongelooflijke privacyinbreuk".

Analyse

Uit het geheime document van de NSA blijkt dat de AIVD de verkregen informatie van de internetfora gebruikt om mogelijke "targets" te identificeren. De Nederlandse inlichtingendienst onderzoekt de mogelijkheden om gegevens van sociale media aan die informatie te koppelen. Ook zoekt de dienst naar een manier hoe de data het best geanalyseerd kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl