NOS NieuwsAangepast

VTM stopt omstreden misdaadshow

De Belgische commerciële zender VTM haalt met onmiddellijke ingang het misdaadprogramma 'Ontspoord' van de buis. De uitzending van de eerste aflevering deze week riep zo veel reacties op dat de directie heeft besloten de overige vijf afleveringen te schrappen.

'Ontspoord' was een fictieserie gebaseerd op waargebeurde misdaadzaken in België. In de eerste aflevering kwam de 'beerputmoord' in Oostkamp aan de orde, een zaak die in 1993 veel opzien baarde.

Kim de Gelder

De komende weken zou het programma onder meer aandacht besteden aan Kim de Gelder, die in 2009 een bloedbad aanrichtte in een kinderdagverblijf. Ook een aflevering over het kindermisbruik door bisschop Vangheluwe stond op de planning.

Omdat het ging om deels fictieve verhalen, vroeg VTM geen toestemming aan nabestaanden en slachtoffers. Dat leidde tot veel kritiek. Betrokkenen klaagden dat oude wonden werden opengereten.

Ook uit juridische hoek kwamen bezwaren. Zo noemde de advocaat van bisschop Vangheluwe het ongepast dat er een fictiereeks over de zaak kwam nog voor het begin van de rechtszaak. Hij overwoog juridische stappen om het programma stop te zetten.

Verontschuldigingen

VTM gaat nu in een verklaring diep door het stof. "We moeten vaststellen dat de, vooral menselijke, impact van deze fictiereeks groter is dan verwacht."

De zender verontschuldigt zich bij alle betrokkenen "voor deze foute inschatting en voor het verdriet dat dit met zich heeft meegebracht".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl