NOS NieuwsAangepast

Advies: advocaat tijdens verhoor

Verdachten moeten ook tijdens hun politieverhoor recht hebben op een advocaat. Tot nu toe hebben ze dat recht alleen voorafgaand aan het verhoor.

Dat adviseert advocaat-generaal Spronken de Hoge Raad. Een advies van de advocaat-generaal wordt meestal door de Hoge Raad overgenomen.

Andere landen

Tot nu toe interpreteerde de Hoge Raad de jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zo dat een verdachte wel voor, maar niet tijdens het verhoor recht heeft op een advocaat.

Volgens Spronken moet de Hoge Raad deze interpretatie herzien. Dat zou in lijn zijn met een recente uitspraak van het Europese Hof en een richtlijn van de Europese Unie.

Andere Europese landen hebben de verandering al doorgevoerd. Nederland en Ierland zijn de enige EU-lidstaten waar verdachten nog geen recht hebben op een advocaat tijdens het verhoor.

Piloot

De advocaat-generaal geeft het advies in de zaak van een Amerikaanse piloot die verdacht werd van het bezit van een vals paspoort. Hij vroeg om een advocaat tijdens zijn verhoor, maar kreeg die niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl