NOS NieuwsAangepast

Weer ambassadeur in Suriname

Nederland krijgt na ruim anderhalf jaar weer een ambassadeur in Suriname. Dat heeft minister Timmermans na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

Timmermans draagt de huidige zaakgelastigde in Paramaribo, Ernst Noorman, voor. De benoeming is pas definitief als Suriname hem goedkeurt. Noorman was voorheen ambassadeur in Burkina Faso.

Amnestiewet

In april 2012 riep minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken ambassadeur Aart Jacobi terug uit Suriname. Reden daarvoor was de omstreden amnestiewet, waardoor president Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden vrijuit gingen.

Afgelopen juni stelde Timmermans Noorman aan als zaakgelastigde ad interim. De minister dacht hetzelfde over de amnestiewet als zijn voorganger, maar wilde toch een vertegenwoordiging op hoog niveau in Paramaribo.

Geen prioriteit

Noorman zei bij zijn aanstelling in juni dat hij hoopte snel de status van ambassadeur te krijgen. Suriname wilde dat lange tijd niet. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken had het "geen prioriteit".

Timmermans zei te verwachten dat Suriname positief op de voordracht zal reageren, mede omdat Noorman al een paar maanden in Paramaribo aan het werk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl