NOS NieuwsAangepast

WW en arbeidsmarkt op de schop

Werklozen krijgen minder lang een uitkering. Dat staat in de Wet Werk en Zekerheid die minister Asscher naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De maximale duur van de WW gaat van 38 maanden nu naar 2 jaar in de toekomst.

Dat gebeurt stapje voor stapje, vanaf 2016. In 2019 is de WW teruggebracht tot 24 maanden. Werkgevers en vakbonden kunnen in de cao afspraken maken om toch een langere WW te geven, maar moeten dat dan wel uit eigen zak betalen. Verwacht wordt dat dat niet in alle sectoren zal gebeuren.

Werklozen moeten na een half jaar alle beschikbare banen ''als passende arbeid'' accepteren. De hoofdlijnen van de nieuwe regels werden afgesproken in het sociaal akkoord, maar werden deels aangepast in het begrotingsakkoord van oktober.

Flexwerkers

Flexwerkers moeten al na 2 jaar een vast contract krijgen, vindt Asscher. Nu kunnen werkgevers een werknemer nog drie jaar lang tijdelijke contracten geven, zonder hen in vaste dienst te moeten nemen. Volgens Asscher zijn er nu te grote verschillen in behandeling tussen werknemers met vaste en met flexibele contracten.

Oneigenlijk gebruik van flexibel werk wil Asscher aanpakken. In de zorg worden nul-uren-contracten helemaal verboden.

"Sneller, maar eerlijker ontslag"

Werkgevers mogen voortaan niet zelf meer kiezen of ze werknemers via de rechter of via het UWV ontslaan. Volgens het kabinet is het huidige systeem onnodig complex en leidt het tot rechtsongelijkheid.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen gaat via het UWV, ontslag om persoonlijke redenen wordt beoordeeld door de kantonrechter. De procedures moeten sneller verlopen.

Transitievergoeding

Bij ontslag krijgt iedereen na een arbeidsovereenkomst van ten minste twee jaar recht op een zogenoemde transitievergoeding. Die kan worden gebruikt voor scholing of om over te stappen naar een andere baan.

De vergoeding is per dienstjaar eenderde van het maandsalaris en per jaar dat mensen langer dan tien jaar in dienst zijn geweest een half maandsalaris.

Het maximale bedrag is 75.000 euro of een jaarsalaris voor mensen die meer verdienen dan 75.000 euro. Verder blijft de wettelijke bescherming tegen willekeur bestaan.

Vette min

De plannen kunnen rekenen op een meerderheid in Tweede en Eerste Kamer. Partijleider Roemer van de SP heeft gemengde gevoelens over de voorstellen. Hij is blij met de betere behandeling van flexwerkers en vindt ook de aanpassingen in het ontslagrecht een verbetering.

Maar volgens hem wordt de WW afgebroken en hij noemt dat een vette min. Alle plannen van het kabinet staan in één wet en Roemer hoopt de voorstellen in delen te splitsen. Asscher zegt daarover "dat je niet alleen de lekkere kers uit de taart kunt halen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl