NOS NieuwsAangepast

Schippers: zorg wel betaalbaar

Minister Schippers vindt de stelling dat de zorg voor kankerpatiënten onbetaalbaar dreigt te worden te algemeen. Volgens oncologen, economen en patiëntengroepen zijn sommige medicijnen zo duur dat het geld zometeen op is.

Schippers benadrukt dat die medicijnen zo duur zijn, omdat ze voor een kleinere groep worden gemaakt. "Aan de andere kant kunnen we steeds beter vooraf zien, voor wie de middelen gaan werken." Volgens haar heeft de gemeenschap de afgelopen tijd verdiend aan de marktwerking in de zorg en blijven de uitgaven aan geneesmiddelen al met al redelijk stabiel.

Medische noodzaak

De minister vindt dat artsen bij het voorschrijven van medicijnen naar de medische noodzaak moeten kijken en niet met middelen moeten komen die niet werken. "Dat kan hier en daar best strikter."

Ze wijst erop dat de overheid nu ook al toetst of medicijnen werken en "kosteneffectief zijn". Als middelen aan die criteria voldoen, moeten ze volgens Schippers in het pakket blijven. Ze staat open voor een gesprek met oncologen en patiënten als die nieuwe ideeën hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl