NOS NieuwsAangepast

"Kankerpatiënt is de dupe"

"Ik was eigenlijk al opgegeven", vertelt Astrid Nollen. Zij leed aan huidkanker en had te horen gekregen dat ze nog 2 tot 4 maanden te leven had.

Nollen had al een reeks chemo-behandelingen en bestralingen achter de rug en kreeg als laatste redmiddel experimentele medicatie. Het ging om een nieuw medicijn dat al was uitgetest, maar nog niet was geregistreerd.

In de periode voor registratie kan een farmaceut het middel gratis voorschrijven aan een patiënt. Dat gebeurde bij Nollen, waardoor zij niets hoefde te betalen voor de behandeling. Het medicijn sloeg aan en Nollen is inmiddels genezen.

Te duur

Het geneesmiddel kost nu 80.000 euro per behandeling. Omdat het medicijn nog niet officieel is opgenomen in het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars moeten ziekenhuizen een deel van die kosten zelf betalen. Dat wordt voor ziekenhuizen te duur waardoor het middel niet meer wordt voorgeschreven.

Nollen zegt dat er te veel partijen zijn die beslissen over de vergoeding van medicatie, waardoor patiënten de dupe zijn.

Blijven investeren

De oud-patiënte vindt het een goed idee als de prijzen in Europees verband worden verlaagd. Maar dat moet wel op een manier gebeuren die de farmaceutische industrie niet afschrikt. Anders wordt de patiënt de dupe.

"De fabrikanten mogen niet afhaken. Het is belangrijk dat ze blijven investeren in betere en nieuwe medicijnen. Dat kost geld en dus moeten ze ook genoeg kunnen verdienen aan die nieuwe medicijnen", zegt Nollen.

Toegankelijk

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties begrijpt dat de medicijnen steeds duurder worden. De geneesmiddelen worden steeds beter omdat ze gerichter werken tegen de slechte cellen en de gezonde cellen intact laten.

Tegenwoordig zijn er medicijnen die de specifieke kankersoorten aanpakken. Daardoor worden de middelen op kleinere schaal geproduceerd dan bij de algemene medicijnen, met hogere kosten tot gevolg.

De federatie pleit er wel voor dat de geneesmiddelen toegankelijk blijven en wil dat er prijsonderhandelingen komen met verzekeraars op Europees niveau.

Erg duur

KWF Kankerbestrijding is tegen de maximumvergoeding, waar oncologen, gezondheidseconomen en patiëntengroepen vanmorgen voor pleitten.

"We moeten ons realiseren dat behandeling erg duur is. Daarom moeten we zuinig omgaan met de medicijnen. Aan de andere kant moeten we wel kunnen garanderen dat als de patiënt er baat bij heeft, dat hij het medicijn krijgt", zegt hoogleraar Koos van der Hoeven namens het KWF.

"Er moet goed in de gaten worden gehouden hoe effectief een middel is", zegt Van der Hoeven. "Als het niet werkt, moet je ermee stoppen. Als het medicijn wel goed werkt, moet je het kunnen gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl