NOS NieuwsAangepast

Russische wodka wordt duurder

De minimumprijs van wodka wordt in Rusland opnieuw verhoogd in een poging het alcoholprobleem verder aan te pakken. Een halve liter zal vanaf volgend jaar minimaal 199 roebel (4,41 euro) kosten.

Alcohol leidt tot een groot aantal doden in Rusland. Naar schatting 30 procent van de sterfgevallen in Rusland wordt veroorzaakt door alcohol.

Medvedev

Oud-president Medvedev bedacht de minimumprijs voor wodka. In 2010 werd die voor het eerst van kracht. Toen moest een halve liter minimaal 89 roebel kosten, bijna twee euro. Sindsdien is de minimumprijs jaarlijks verhoogd. In augustus komt er opnieuw een verhoging. Ook voor andere sterke drank is een minimumprijs.

Critici vrezen dat meer mensen naar illegaal gestookte alcohol zullen grijpen, wat veel meer risico's met zich meebrengt.

Trucje

Ook melden Russische media dat producenten de regels met een handig trucje omzeilen: ze maken de flessen iets kleiner dan een halve liter, waardoor hun merk alsnog de goedkoopste in het schap lijkt.

Niet alleen een minimumprijs voor wodka moet bijdragen aan vermindering van het alcoholisme. Advertenties voor alcohol werden verboden en vanuit kleine kiosken op straat mag geen alcohol meer worden verkocht. Alcohol drinken is vanaf 18 jaar toegestaan, maar er ligt een voorstel om die leeftijdsgrens te verhogen naar 21 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl