NOS NieuwsAangepast

Nachtelijke verkoop PlayStation 4

Op verschillende plaatsen in Nederland hebben winkels vannacht hun deuren geopend voor de verkoop van een nieuwe spelcomputer: de PlayStation 4.

Het is zeven jaar geleden dat Sony met een nieuwe PlayStation kwam. Van de PlayStation 3 zijn 80 miljoen exemplaren verkocht.

Verschillende winkels zijn nu al door hun voorraad van de nieuwste PlayStation heen. In de Verenigde Staten is de verkoop twee weken geleden begonnen. Daar zijn er op de eerste dag 1 miljoen exemplaren van de spelcomputer verkocht.

Een grote concurrent voor de PlayStation is de nieuwe Xbox One, maar de lancering daarvan in Nederland is uitgesteld tot 2014.

Uitkleden

De PlayStation 4 is sneller dan z'n voorganger. De controller is vernieuwd en heeft nu een touchpad en een kleurenbalk die afhankelijk van de status in het spel van kleur kan veranderen.

Ook nieuw is dat gamers hun speelsessies kunnen delen met de rest van de wereld via internet. In de Verenigde Staten heeft die functie al tot ophef geleid, omdat een man niet een spel speelde, maar voor de camera zijn vrouw uitkleedde op de bank. Hij is van de dienst verbannen.

Trekkers

De Nederlandse gameontwikkelaar Guerrilla Games heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de nieuwe spelcomputer. Het bedrijf heeft voor de lancering van de PlayStation 4 het schietspel 'Killzone: Shadow Fall' ontwikkeld.

De ontwikkelaar heeft gewacht op de PlayStation 4, omdat voor het spel een computer met een goede harde schijf nodig is. Daarnaast is de controller belangrijk, zegt Hermen Hulst, managing director van Guerrilla Games. "De trekkers liggen goed in de hand, voelen als een wapen bijna. Dat zijn voorbeelden waar ons team zich mee bezig heeft gehouden."

Een veelgehoorde klacht over de nieuwe spelcomputer is dat er nog weinig spellen voor te krijgen zijn. "Een nieuwe spelcomputer is als goede wijn", zegt Hulst. "Als je hem een jaar of twee jaar geeft, dan zijn er meer spellen. Dan is de PlayStation 4 gerijpt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl