NOS NieuwsAangepast

Bliksembezoek ministers aan Mali

De ministers Hennis en Timmermans zijn vandaag kort in Mali geweest. In de hoofdstad Bamako spraken ze met president Keita en met Bert Koenders, die de VN-missie in het Afrikaanse land leidt.

De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken waren in Mali met het oog op de Nederlandse bijdrage aan de missie. Volgend jaar gaan 370 Nederlanders erheen.

Zelf deden de bewindslieden vandaag in Mali aan "factfinding", zegt Timmermans. "We willen de Tweede Kamer zo goed mogelijk kunnen informeren." Morgen is er in het parlement een hoorzitting en over twee weken een debat.

Gevaar

De Nederlandse militairen gaan vooral aan het werk in het noorden van Mali. Daar is het echte gevaar. In de hoofdstad Bamako is volgens Timmermans weinig aan de hand. "Je kunt hier gewoon over straat lopen. Hier merk je niets van vijandelijkheden."

De minister van Buitenlandse Zaken is blij met het bericht dat ook Chinese militairen naar Mali gaan. Zij gaan onder meer zorgen voor bescherming van de Nederlandse troepen. "Ongelofelijk belangrijk dat ook China nu verantwoordelijkheid neemt voor internationale veiligheid", zegt Timmermans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl