NOS NieuwsAangepast

ABP verlaagt pensioenpremie

Pensioenfonds ABP verlaagt de premie. Die gaat van 25,4% naar 21,6%. Belangrijkste reden is de veranderde wetgeving. Omdat we langer moeten werken, kunnen we ook langer doen over de opbouw van het pensioen, is de redenering. ABP is het eerste pensioenfonds dat de premie verlaagt.

De premieverlaging levert een koopkrachtverbetering op voor ambtenaren en onderwijspersoneel van ongeveer twee procent. Ook de werkgever, de overheid, gaat minder premie betalen. Volgens ABP gaat het om een meevaller voor de schatkist van 150 miljoen euro.

Begin volgend jaar beslist het pensioenfonds of er ruimte is om de pensioenen te verbeteren. Afgelopen april verlaagde het pensioenfonds de pensioenen met een half procent. Ook werd besloten om de pensioenen volgend jaar niet mee te laten groeien met de inflatie.

Dekkingsgraad

Maar dat kan nog veranderen, afhankelijk van de dekkingsgraad van het fonds. Die was op 1 november 106,2%. Als die verder omhoog kruipt, kan het bestuur besluiten om de pensioenverlaging terug te draaien. Gaat het heel goed met de beleggingen, dan is het zelfs mogelijk dat de pensioenen alsnog mee groeien met de inflatie.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Als de dekkingsgraad onverhoopt onder de 104,2% duikt, dan zal een tweede pensioenverlaging per 1 april 2014 naar verwachting onafwendbaar zijn.

Het ABP is het grootste pensioenfonds in Nederland, met 2,7 miljoen deelnemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl