NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor moord op 'pedofiel'

In Engeland is een man veroordeeld tot levenslang voor de moord op zijn buurman, die ten onrechte werd bestempeld als pedofiel. Het slachtoffer uit Bristol werd geslagen en getrapt, waarna zijn lichaam in brand werd gestoken.

Het slachtoffer, de 44-jarige gehandicapte tuinman Bijan Ebrahimi, haalde zich deze zomer de woede op de hals van een aantal buurtbewoners. Hij filmde hen omdat ze plantenbakken bij zijn huis vernielden. Het materiaal gaf hij aan de politie.

Een van de buurtbewoners belde daarop zelf de politie en verklaarde dat Ebrahimi ongepaste foto's maakte van kinderen. Agenten gingen naar zijn huis en bij zijn arrestatie riepen omstanders "pedo, pedo".

Voetbal

Ebrahimi kwam al snel vrij nadat de politie het materiaal op zijn camera en computer had bekeken; van de beschuldiging bleef niets over.

Drie dagen na zijn arrestatie werd Ebrahimi vermoord door een 24-jarige buurtgenoot, Lee James. De avond ervoor zouden de twee knallende ruzie hebben gehad. Tegen de politie vertelde James dat hij tegen het hoofd van Ebrahimi had geschopt alsof het een voetbal was.

De 25-jarige Stephen Norley, die ook in de buurt woonde, hielp James na de moord met het wegslepen en in brand steken van het lichaam. Norley kreeg vier jaar cel.

Onderzoek

De familie van Ebrahimi, een Iraniër die in 2001 naar Engeland was gekomen, zei na de veroordelingen dat onderzocht moet worden of de moord voorkomen had kunnen worden. De politie zou de man onvoldoende hebben beschermd.

Een onafhankelijke politiecommissie doet onderzoek naar de zaak. Begin volgend jaar moeten de uitkomsten bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl