NOS NieuwsAangepast

CBP: Google overtreedt wet

Google handelt in strijd met de Nederlandse privacywet. Uit onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) blijkt dat Google gegevens verzamelt over internetgebruikers zonder dat daarvoor toestemming wordt gevraagd.

Volgens het CBP koppelt Google persoonsgegevens van internetgebruikers die via alle Googlediensten worden verkregen. Tegen de NOS zegt voorzitter Jacob Kohnstamm dat Google achter de rug om van de gebruiker "een web spint van persoonsgegevens zonder dat mensen gevraagd wordt of ze dat wel willen. Dat is in strijd met de wet".

Bijna onmogelijk

In zes Europese landen wordt Google nu onderzocht. Het CBP is de eerste die nu tot de conclusie komt dat Google de wet overtreedt.

Volgens het CBP is het bijna onmogelijk om op het internet niet van Google-diensten gebruik te maken, maar ook internetters die niet direct gebruik maken van Google worden toch door het bedrijf bespioneerd. Dat gebeurt als ze websites bezoeken met advertentie-cookies van Google.

Kohnstamm: "Ik weet niet welke gegevens Google van mij heeft. Ik weet niet hoe ze dat samenvoegen tot een profiel en ik weet niet welke consequenties dat heeft. Laat staan dat mij ooit iets gevraagd wordt. Dat maakt de wereld heel erg spookachtig."

Een Nederlandse woordvoerder van Google laat weten dat het privacybeleid van het Amerikaanse bedrijf de Europese wetgeving respecteert. "Het stelt ons in staat om simpelere en efficiëntere diensten te creëren." Google zegt in gesprek te blijven met het CBP over de kwestie.

Privacy

Sinds 2012 laat Google wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden gelden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse toezichthouder heeft eind 2012 al geconstateerd dat Google de Europese regels overtreedt.

Na dit onderzoek hebben de toezichthouders in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland besloten om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving. Google moet volgens CBP-voorzitter Kohnstamm de voorwaarden aanpassen of anders volgt er een boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl